Kapitel 4. Uppgraderingar från Debian 5.0 (lenny)

Innehållsförteckning

4.1. Förberedelse inför uppgraderingen
4.1.1. Säkerhetskopiera all data eller konfigurationsinformation
4.1.2. Informera användarna i förväg
4.1.3. Förbered för att tjänster blir oåtkomliga
4.1.4. Förbered för återställning
4.1.5. Förbered en säker miljö för uppgraderingen
4.1.6. Ta bort paket i konflikt
4.2. Kontrollera systemets status
4.2.1. Kontrollera kommande åtgärder i pakethanteraren
4.2.2. Inaktivera APT-nålning
4.2.3. Kontrollera paketstatus
4.2.4. Avsnittet proposed-updates
4.2.5. Inofficiella källor och bakåtporteringar
4.3. Förbered källor för APT
4.3.1. Lägg till APT-källor på Internet
4.3.2. Lägg till APT-källor för en lokal spegelserver
4.3.3. Lägg till APT-källa från cd-rom eller dvd
4.4. Uppgradering av paket
4.4.1. Spela in sessionen
4.4.2. Uppdatering av paketlistan
4.4.3. Se till att du har tillräckligt med utrymme för uppgraderingen
4.4.4. Minimal systemuppgradering
4.4.5. Uppgradering av kärnan och udev
4.4.6. Uppgradering av systemet
4.5. Möjliga problem under uppgraderingen
4.5.1. cryptoloop support not included in the squeeze Linux kernel
4.5.2. Förväntade raderingar
4.5.3. Fel under exekvering av aptitude eller apt-get
4.5.4. Konflikter vid förberoende-loop
4.5.5. Filkonflikter
4.5.6. Inställningsförändringar
4.5.7. Change of session to console
4.5.8. Special care for specific packages
4.6. Uppgradering av kärna och relaterade paket
4.6.1. Installera metapaketet för kärnan
4.6.2. Ny ordning för enhetsnumrering
4.6.3. Tidsproblem vid uppstart
4.7. Systemets uppstart stannar vid Väntar på rotfilsystem
4.7.1. Att undvika problemet före uppgradering
4.7.2. För att återhämta sig från problemet efter uppgraderingen
4.8. Förberedelse inför nästa utgåva
4.8.1. Uppgradera till GRUB 2
4.9. Utfasade komponenter
4.10. Föråldrade paket
4.10.1. Dummy-paket

4.1. Förberedelse inför uppgraderingen

Du bör läsa informationen i Kapitel 5, Problemområden att känna till för utgåvan squeeze innan du uppgraderar. Det kapitlet täcker in möjliga problem som inte direkt relaterar till uppgraderingsprocessen men som fortfarande kan vara viktigt att känna till innan du påbörjar arbetet.

4.1.1. Säkerhetskopiera all data eller konfigurationsinformation

Innan uppgradering av ditt system rekommenderas det starkt att du gör en fullständig säkerhetskopia, eller åtminstone en säkerhetskopia av data eller konfigurationsinformation som du inte vill riskera att förlora. Uppgraderingsverktygen och -processen är tillförlitlig men ett hårdvarufel mitt i en uppgradering kan resultera i ett allvarligt skadat system.

De huvudsakliga delar du vill säkerhetskopiera är innehållet i /etc, /var/lib/dpkg, /var/lib/apt/extended_states och utdata från dpkg --get-selections "*" (citationstecknen är viktiga). Om du använder aptitude för att hantera paket på ditt system vill du också göra en säkerhetskopia på /var/lib/aptitude/pkgstates.

Själva uppgraderingsprocessen ändrar ingenting i katalogen /home. Dock är det känt att vissa program (exempelvis delar av Mozilla-sviten och skrivbordsmiljöerna GNOME och KDE) skriver över befintliga användarinställningar med nya standardvärden när en ny version av programmet startas för första gången av en användare. Som en försiktighetsåtgård bör du göra en säkerhetskopia av de dolda filerna och katalogerna (så kallade ”punktfiler”) i användarnas hemkataloger. Denna säkerhetskopia kan hjälpa till att återställa eller återskapa de gamla inställningarna. Du kanske även vill informera dina användare om det här.

Alla paketinstallationsåtgärder måste köras med superanvändarens rättigheter, logga in som root, använd su eller sudo för att få de nödvändiga åtkomsträttigheterna.

Uppgraderingen innebär att vissa förutsättningar måste mötas; du bör kontrollera dem innan den faktiska uppgraderingen påbörjas.

4.1.2. Informera användarna i förväg

Det är klokt att informera alla användare i förväg angående de uppgraderingar som du planerar att göra, även om användarna som kommer åt ditt system via en ssh-anslutning knappt kommer att märka det under uppgraderingen, och bör kunna fortsätta att arbeta som vanligt.

Om du vill vidta extra försiktighetsåtgärder bör du säkerhetskopiera eller avmontera /home före uppgradering.

You will have to do a kernel upgrade when upgrading to squeeze, so a reboot will be necessary.

4.1.3. Förbered för att tjänster blir oåtkomliga

Under uppgraderingsprocessen kan det finnas tjänster knutna till paket som ingår i uppgraderingen. Om detta är fallet kan dessa tjänster stoppas under tiden som paketen byts ut och får nya inställningar. Under den tiden kommer dessa tjänster inte vara tillgängliga.

The precise downtime for these service will vary depending on the number of packages being upgraded in the system, and it also includes the time the system administrator answers the configuration questions from different package upgrades (if any). Notice that if the upgrade process is left unattended and the system requests input throughout the upgrade there is a high possibility of services being unavailable[4] under en längre tidsperiod.

Om systemet som uppgraderas tillhandahåller viktiga tjänster för dina användare eller nätverk[5], du kan minimera nedtiden om du gör en minimal systemuppgradering vilket beskrivs i Avsnitt 4.4.4, ”Minimal systemuppgradering”, följt av en kärnuppgradering och en omstart (läs Avsnitt 4.4.5, ”Uppgradering av kärnan och udev”) och sedan uppgraderar paketen som hör till den viktiga tjänsten. Uppgradera dessa paket innan den kompletta uppgraderingen utförs enligt instruktionen i Avsnitt 4.4.6, ”Uppgradering av systemet”. På detta sätt kan du säkerställa att dessa viktiga tjänster körs och är tillgängliga genom hela den kompletta uppgraderingsprocessen och att nedtiden reduceras.

4.1.4. Förbered för återställning

På grund av många ändringar i kärnan mellan lenny och squeeze gällande drivrutiner, identifiering av hårdvara, namnstandarden och ordning på enhetsfiler, finns det en risk att du kan uppleva problem vid omstart av ditt system efter uppgraderingen. En del kända tänkbara problem finns dokumenterade i det här och de nästkommande kapitlen av Kommentarer till utgåvan.

Av den anledningen är det klokt att försäkra sig om att du kan återställa om ditt system skulle misslyckas att starta om eller, för fjärrhanterade system, misslyckas att komma åt nätverket.

Om du fjärruppgraderar via en ssh-länk är det starkt rekommenderat att du vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder för att kunna komma åt servern genom en fjärrserieterminal. Det finns en chans att, efter uppgraderingen av kärnan och omstart, vissa enheter kommer att få nya namn (som beskrivs i Avsnitt 4.6.2, ”Ny ordning för enhetsnumrering”) och du kommer att behöva rätta till systemkonfigurationen genom en lokal konsoll. Om systemet av misstag startas om mitt i en uppgradering finns det en chans att du behöver återställa systemet med hjälp av en lokal konsoll.

Det självklara är att först försöka starta om med din gamla kärna. Av olika anledningar, dokumenterade på annan plats i det här dokumentet, är det inte garanterat att det fungerar.

Om det misslyckas behöver du ett alternativt sätt att starta upp ditt system på så att du kan komma åt och reparera det. Ett alternativ är att använda en speciell räddningsavbild eller en cd-skiva med ett körbart Linuxsystem på. Efter att du har startat upp från en sådan skiva bör du kunna montera ditt rotfilsystem och använda chroot in i det för att undersöka och rätta till problemet.

Ett annat alternativ som vi rekommenderar är att använda räddningsläget i Debian-installeraren för squeeze. Fördelen med att använda installeraren är att du kan välja bland dess många installationsmetoder för att hitta en som bäst passar din situation. För mer information, konsultera avsnittet ”Återställning av ett trasigt system” i kapitel 8 av Installationsguiden och Debian Installer FAQ.

4.1.4.1. Felsökningsskal under uppstart med hjälp av initrd

Paketet initramfs-tools inkluderar ett felsökningsskal[6] i de initrd-filer som den genererar. Om, till exempel, initrd-filen inte kan montera ditt rotfilsystem, kommer du att bli förflyttad in i det här felsökningsskalet vilket har grundläggande kommandon tillgängliga för att hjälpa till att spåra problemet och möjligen rätta till det.

Grundläggande saker att kontrollera är: närvaron av korrekta enhetsfiler i /dev; vilka moduler som läses in (cat /proc/modules); utdata för dmesg efter fel vid inläsning av drivrutiner. Utdata för dmesg kommer även att visa vilka enhetsfiler som har tilldelats till vilka diskar; du bör kontrollera det här mot utdata för echo $ROOT för att försäkra dig om att rotfilsystemet finns på den förväntade enheten.

Om du lyckas rätta till problemet, skriv exit för att avsluta felsökningsskalet och fortsätta uppstartsprocessen där felet inträffade. Så klart behöver du även rätta till det underliggande problemet och generera om initrd-filen så att nästa uppstart inte misslyckas igen.

4.1.5. Förbered en säker miljö för uppgraderingen

Uppgradering av distributionen bör göras antingen lokalt från en virtuell textkonsoll (eller en direktansluten serieterminal), eller från ett fjärrsystem via en ssh-anslutning.

[Viktigt]Viktigt

Om du använder någon form av VPN-tjänst (exempelvis tinc) är det möjligt att de inte är tillgängliga under uppgraderingsprocessen. Läs mer i Avsnitt 4.1.3, ”Förbered för att tjänster blir oåtkomliga”.

För att öka säkerhetsmarginalen vid en fjärruppgradering föreslår vi att du kör uppgraderingsprocesser i den virtuella konsollen som tillhandahålls av programmet screen, vilket gör att man säkert kan återansluta till sessionen och försäkra sig om att uppgraderingsprocessen inte avbryts även om fjärranslutningen avbryts.

[Viktigt]Viktigt

Viktigt! Du bör inte uppgradera via telnet, rlogin, rsh eller från en X-session som hanteras av xdm, gdm eller kdm etc på maskinen som du uppgraderar. Då processer som hanterar dessa tjänster kan avslutas under uppgraderingen vilket kan resultera i ett oåtkomligt system som endast är halvt uppgraderat.

4.1.6. Ta bort paket i konflikt

Due to bug #512951, the splashy package needs to be purged prior to the upgrade.

	# apt-get purge splashy

4.2. Kontrollera systemets status

Uppgraderingsprocessen som beskrivs i detta kapitel har tagits fram med uppgradering från ett ”rent” 5.0-system, utan några tredjeparts paket, i åtanke. För störst tillförlitlighet i uppgraderingsprocessen bör du ta bort eventuella tredjepartsprogram från ditt system innan uppgraderingen påbörjas.

Direkta uppgraderingar från Debian-utgåvor äldre än 5.0 (lenny) stöds inte. Följ instruktionerna i Kommentarer till utgåvan Debian GNU/Linux 5.0 för att uppgradera till 5.0 först.

Processen förutsätter även att ditt system har uppdaterats till den senaste punkutgåven av 5.0. Om du inte har gjort detta eller är osäker följ instruktionerna i Avsnitt A.1, ”Uppgradering av ditt lenny-system”.

4.2.1. Kontrollera kommande åtgärder i pakethanteraren

I vissa fall kan användandet av apt-get för installation av paket istället för aptitude orsaka att aptitude anser att ett paket är ”oanvänt” och markera det för radering. Tillse att ditt system är helt uppdaterat och ”rent” innan du fortsätter med uppgraderingen.

På grund av detta bör du kontrollera och det finns några kommande åtgärder i pakethanteraren aptitude. Om ett paket är markerat för radering eller uppdatering i pakethanteraren kan det innebära att uppgraderingen drabbas negativt. Kom ihåg att detta endast kan åtgärdas om din sources.list fortfarande pekar på lenny och inte på stable eller squeeze, läs mer i Avsnitt A.2, ”Kontrollera dina källistor”.

För att genomföra denna granskning ska du köra aptitude i ”visuellt läge” och trycka g (””). Om det indikerar att det finns åtgärder att utföra kontrollera vad det är och lös dem eller kör föreslagen åtgärd. Om inga åtgärder föreslås visas ett meddelande, ”Inga paket är schemalagda för installation, borttagning eller uppgradering”.

4.2.2. Inaktivera APT-nålning

Om du har konfigurerat APT att installera vissa paket från en annan distribution än den stabila (exempelvis från testing), kan du ändra din konfiguration för paketnålning i APT (lagrad i /etc/apt/preferences) för att tillåta uppgraderingen av paket till versionerna i den nya stabila utgåvan. Ytterligare information om APT-nålning kan hittas i apt_preferences(5).

4.2.3. Kontrollera paketstatus

Oavsett vilken metod som används för uppgradering, rekommenderas det att du kontrollerar statusen på paketen först och verifierar att alla paket är möjliga att uppgradera. Följande kommando kommer att visa de paket som har statusen Half-Installed eller Failed-Config, och de som har någon form av felstatus.

# dpkg --audit

Du kan även inspektera tillståndet för alla paket på ditt system med dselect, aptitude, eller med kommandon som

# dpkg -l | pager

eller

# dpkg --get-selections "*" > ~/curr-pkgs.txt

Det är önskvärt att ta bort eventuella tillbakahållna paket innan uppgradering. Om något paket är systemkritiskt och hålls tillbaka för uppgraderingen, kommer uppgraderingen att misslyckas.

Observera att aptitude använder en annan metod för att registrera paket som hålls tillbaka än apt-get och dselect. Du kan identifiera paket som hålls tillbaka med aptitude med

# aptitude search "~ahold" | grep "^.h"

Om du vill kontrollera vilka paket som hålls tillbaka vid användning av apt-get, ska du använda

# dpkg --get-selections | grep hold

Om du ändrat och byggt om ett paket lokalt, och inte bytte namn på det eller la in ett datum i versionen, måste du hålla tillbaka det för att förhindra att det uppgraderas.

Pakettillståndet ”hold”(håll) för apt-get kan ändras med:

# echo package_name hold | dpkg --set-selections

Ersätt hold med unhold för att ändra ”hold”-tillståndet.

Om det är någonting du behöver rätta till är det bäst att se till att din sources.list fortfarande refererar till lenny vilket förklaras i Avsnitt A.2, ”Kontrollera dina källistor”.

4.2.4. Avsnittet proposed-updates

Om du har proposed-updates i din /etc/apt/sources.list ska du ta bort det innan du försöker uppdatera ditt system. Detta är en försiktighetsåtgärd för att minska risken att konflikter uppstår.

4.2.5. Inofficiella källor och bakåtporteringar

Om du har några icke-Debianpaket på ditt system, bör du tänka på att dessa kan tas bort under uppgraderingen på grund av beroendekonflikter. Om dessa paket blev installerade genom att lägga till extra paketarkiv i din /etc/apt/sources.list, bör du kontrollera om det arkivet även erbjuder paket som är byggda för squeeze och ändra källraden på lämpligt sätt samtidigt som dina källrader för Debian-paket.

Vissa användare kan ha inofficiella bakåtporterade versioner av paket, som är ”nyare” än de som finns i Debian, installerade på sina lenny-system. Sådana paket kommer med stor sannolikhet att orsaka problem under en uppgradering eftersom de kan resultera i filkonflikter[7]. Avsnitt 4.5, ”Möjliga problem under uppgraderingen” innehåller information om hur man hanterar filkonflikter om de skulle inträffa.

4.3. Förbered källor för APT

Innan du påbörjar uppgraderingen måste du redigera konfigurationsfilen för paketlistor i apt, /etc/apt/sources.list.

Apt kommer att överväga att alla paket som kan hittas via någon ”deb”-rad, och installera paketet med högsta versionsnumret, där prioritet ges till de förstnämnda raderna (om du nyttjar flera redundanta speglar, skulle du vanligtvis först namnge en lokal hårddisk, sedan cd-skivor, och sedan HTTP/FTP-speglar).

En utgåva kan ofta refereras till både dess kodnamn (t.ex. lenny, squeeze) och efter dess statusnamn (alltså oldstable, stable, testing, unstable). Att referera till en utgåva efter dess kodnamn har fördelen att du aldrig blir överraskad av en ny utgåva och av den anledningen används den här metoden här. Det kan naturligtvis betyda att du själv måste hålla utkik efter nya utgåvor. Om du istället använder statusnamnet kommer systemet automatiskt att uppgraderas utan förvarning genom att uppdatera en mängd paket så snart en utgivning har skett.

4.3.1. Lägg till APT-källor på Internet

Standardkonfigurationen är inställd för installation från Debians huvudservrar på Internet, men du kanske önskar ändra /etc/apt/sources.list till att använda andra speglar, föredragsvis en spegel som är nätverksmässigt närmare dig.

Adresserna till Debians HTTP- eller FTP-speglar kan hittas på http://www.debian.org/distrib/ftplist (se avsnittet ”Listan över Debianspeglingar”). HTTP-speglar är vanligtvis snabbare än FTP-speglar.

Till exempel, anta att din närmaste Debian-spegel är http://mirrors.kernel.org. När den spegeln inspekteras med en webbläsare eller FTP-program, kommer du att märka att huvudkatalogerna är organiserade så här:

http://mirrors.kernel.org/debian/dists/squeeze/main/binary-i386/...
http://mirrors.kernel.org/debian/dists/squeeze/contrib/binary-i386/...

Lägg till den här raden till din sources.list för att använda den här spegelservern med apt:

deb http://mirrors.kernel.org/debian squeeze main contrib

Observera att ”dists” läggs till automatiskt och argumenten efter utgåvans namn används för att utöka sökvägen till flera kataloger.

Efter att du har lagt till dina nya källor ska du inaktivera de tidigare befintliga ”deb”-raderna i sources.list genom att placera ett hash-tecken (#) framför dem.

4.3.2. Lägg till APT-källor för en lokal spegelserver

Istället för att använda HTTP- eller FTP-paketspeglar, kanske du önskar ändra /etc/apt/sources.list till att använda en spegel på en lokal hårddisk (möjligen monterad över NFS).

Till exempel, din paketspegel kan finnas under /var/ftp/debian/ och innehåller huvudkataloger som dessa:

/var/ftp/debian/dists/squeeze/main/binary-i386/...
/var/ftp/debian/dists/squeeze/contrib/binary-i386/...

Lägg till den här raden till din sources.list för att använda den här med apt:

deb file:/var/ftp/debian squeeze main contrib

Observera att ”dists” läggs till automatiskt och argumenten efter utgåvans namn används för att utöka sökvägen till flera kataloger.

Efter att du har lagt till dina nya källor ska du inaktivera de tidigare befintliga ”deb”-raderna i sources.list genom att placera ett hash-tecken (#) framför dem.

4.3.3. Lägg till APT-källa från cd-rom eller dvd

Om du endast vill använda cd-skivor, kommentera ut de befintliga ”deb”-raderna i /etc/apt/sources.list genom att placera ett hash-tecken (#) framför dem.

Se till att det finns en rad i /etc/fstab som aktiverar montering av din cd-rom-enhet på monteringspunkten /cdrom (den exakta monteringspunkten /cdrom krävs för apt-cdrom). Till exempel, om /dev/hdc är din cd-rom-enhet, ska /etc/fstab innehålla en rad som denna:

/dev/hdc /cdrom auto defaults,noauto,ro 0 0

Observera att det inte får finnas några blanksteg mellan orden defaults,noauto,ro i det fjärde fältet.

För att verifiera att det fungerar, mata in en cd och försök köra

# mount /cdrom    # det här monterar cd-skivan på monteringspunkten
# ls -alF /cdrom     # det här ska visa cd-skivans rotkatalog
# umount /cdrom  # det här kommer att avmontera cd-skivan

Kör sedan:

# apt-cdrom add

för varje Debian cd-rom med binärer som du har tillgång till för att lägga till data om varje cd till APT:s databas.

4.4. Uppgradering av paket

The recommended way to upgrade from previous Debian GNU/Linux releases is to use the package management tool apt-get. In previous releases, aptitude was recommended for this purpose, but recent versions of apt-get provide equivalent functionality and also have shown to more consistently give the desired upgrade results.

Glöm inte att montera alla nödvändiga partitioner (speciellt rot- och /usr-partitionerna) läs- och skrivbara, med ett kommando som det här:

# mount -o remount,rw /mountpoint

Efter det ska du kontrollera att källraderna för APT (i /etc/apt/sources.list) refererar antingen till ”squeeze” eller till ”stable”. Det ska inte finnas några källrader som pekar till lenny.

[Notera]Notera

Source lines for a CD-ROM might sometimes refer to ”unstable”; although this may be confusing, you should not change it.

4.4.1. Spela in sessionen

Det rekommenderas starkt att du använder programmet /usr/bin/script för att spela in en utskrift av uppgraderingssessionen. Om problem uppstår har du en logg på vad som hände och, om det behövs, kan tillhandahålla exakt information i en felrapport. För att påbörja inspelningen, kör:

# script -t 2>~/upgrade-squeeze.time -a ~/upgrade-squeeze.script

eller liknande. Lägg inte typescript-filen i en temporär katalog såsom/tmp eller /var/tmp (filer i dessa kataloger kan tas bort under uppgraderingen eller under en omstart).

The typescript will also allow you to review information that has scrolled off-screen. If you are at the system's console, just switch to VT2 (using Alt+F2) and, after logging in, use less -R ~root/upgrade-squeeze.script to view the file.

Efter att du har färdigställt uppgraderingen, kan du stoppa script genom att ange exit vid prompten.

Om du har använt flaggan -t för script kan du använda programmet scriptreplay för att spela upp hela sessionen:

# scriptreplay ~/upgrade-squeeze.time ~/upgrade-squeeze.script

4.4.2. Uppdatering av paketlistan

Först behöver listan över tillgängliga paket för den nya utgåvan hämtas. Det görs genom att köra:

# apt-get update

4.4.3. Se till att du har tillräckligt med utrymme för uppgraderingen

You have to make sure before upgrading your system that you have sufficient hard disk space when you start the full system upgrade described in Avsnitt 4.4.6, ”Uppgradering av systemet”. First, any package needed for installation that is fetched from the network is stored in /var/cache/apt/archives (and the partial/ subdirectory, during download), so you must make sure you have enough space on the file system partition that holds /var/ to temporarily download the packages that will be installed in your system. After the download, you will probably need more space in other file system partitions in order to both install upgraded packages (which might contain bigger binaries or more data) and new packages that will be pulled in for the upgrade. If your system does not have sufficient space you might end up with an incomplete upgrade that might be difficult to recover from.

apt-get can show you detailed information of the disk space needed for the installation. Before executing the upgrade, you can see this estimate by running:

# apt-get -o APT::Get::Trivial-Only=true dist-upgrade
[ ... ]
XXX upgraded, XXX newly installed, XXX to remove and XXX not upgraded.
Need to get xx.xMB of archives. 
After this operation, AAAMB of additional disk space will be used.
[Notera]Notera

Körning av det här kommandot i början av uppgraderingsprocessen kan ge felaktigheter. Anledningarna beskrivs i nästkommande avsnitt. I det fallet behöver du vänta tills du har gjort en minimal systemuppgradering enligt Avsnitt 4.4.4, ”Minimal systemuppgradering” och uppgraderat din kärna enligt ??? innan du kör det här kommandot för att uppskatta diskutrymmet.

If you do not have enough space for the upgrade, apt-get will warn you with a message like this:

F: Du har inte tillräckligt mycket ledigt utrymme i /var/cache/apt/archives/.

I så fall försök frigöra utrymme innan uppgraderingen. Du kan:

  • Remove packages that have been previously downloaded for installation (at /var/cache/apt/archives). Cleaning up the package cache by running apt-get clean will remove all previously downloaded package files.

  • Ta bort gamla paket som du inte längre använder. Om du har paketet popularity-contest installerat kan du använda popcon-largest-unused för att lista de paket som du inte använder i systemet och som tar upp mest utrymme. Du kan även använda deborphan eller debfoster för att hitta föråldrade paket (se Avsnitt 4.10, ”Föråldrade paket”). Alternativt kan du starta aptitude i ”visuellt läge” och hitta föråldrade paket under ”Föråldrade och lokalt skapade paket”.

  • Ta bort paket som tar upp för mycket utrymme och som du inte har ett omedelbart behov av (du kan alltid installera om dem efter uppgraderingen). Du kan lista paketen som tar upp mest utrymme genom att köra dpigs (tillgängligt i paketet debian-goodies) eller med wajig (kör wajig size).

    You can list packages that take up most of the disk space with aptitude. Start aptitude in ”visual mode”, select ViewsNew Flat Package List, press l and enter ~i, press S and enter ~installsize, then it will give you nice list to work with.

  • Ta bort översättningar och lokalanpassade filer för systemet om de inte behövs. Du kan installera paketet localepurge och ställa in det så att endast de lokalanpassaningar som du vill ha sparas på systemet. Detta kommer att minska mängden hårddiskutrymme som används i /usr/share/locale.

  • Flytta systemloggar från /var/log/ till ett annat system, eller ta bort permanent.

  • Använd en temporär /var/cache/apt/archives: Du kan använda en temporär cachekatalog på ett annat filsystem (USB-diskenhet, temporär hårddisk, filsystem som redan används, ...)

    [Notera]Notera

    Använd inte en NFS-montering eftersom nätverksanslutningen kan avbrytas under uppgraderingen.

    Till exempel, om du har en USB-diskenhet monterad på /media/usbkey:

    1. ta bort paket som tidigare hämtats för installation:

      # apt-get clean

    2. kopiera katalogen /var/cache/apt/archives till USB-diskenheten:

      # cp -ax /var/cache/apt/archives /media/usbkey/

    3. montera den temporära cachekatalogen ovanpå den nuvarande:

      # mount --bind /media/usbkey/archives /var/cache/apt/archives

    4. efter uppgraderingen återställer du original katalogen /var/cache/apt/archives:

      # umount /media/usbkey/archives

    5. radera det som lämnats kvar i /media/usbkey/archives.

    Du kan skapa den temporära cachekatalogen på vilket filsystem som helst som finns monterat på ditt system.

  • Gör en minimal uppgradering av systemet (läs Avsnitt 4.4.4, ”Minimal systemuppgradering”) eller partiell uppgradering av systemet följt av en komplett uppgradering. Detta kommer att göra det möjligt att uppgradera systemet partiellt och ger dig möjlighet att tömma paket-cache före den kompletta uppgraderingen.

Observera att för att ta bort paket på ett säkert sätt, rekommenderas det att växla tillbaka din sources.list till lenny vilket förklaras i Avsnitt A.2, ”Kontrollera dina källistor”.

4.4.4. Minimal systemuppgradering

In some cases, doing the full upgrade (as described below) directly might remove large numbers of packages that you will want to keep. We therefore recommend a two-part upgrade process, first a minimal upgrade to overcome these conflicts, then a full upgrade as described in Avsnitt 4.4.6, ”Uppgradering av systemet”.

För att göra detta, kör först:

# apt-get upgrade

Det här innebär att endast de paket som kan uppgraderas utan att kräva att några andra paket tas bort eller installeras uppgraderas.

Den minimala uppgraderingen kan också vara användbar när systemet har ont om utrymme och en komplett uppgradering inte kan utföras på grund av utrymmesskäl.

4.4.5. Uppgradering av kärnan och udev

udev-versionen i squeeze kräver en kärna med version 2.6.26 eller nyare där flaggan CONFIG_SYSFS_DEPRECATED är avaktiverad och flaggorna CONFIG_INOTIFY_USER och CONFIG_SIGNALFD är aktiverade. Eftersom Debians standardkärna i lenny (version 2.6.26) har CONFIG_SYSFS_DEPRECATED aktiverad och udev-versionen i lenny inte kan leverera all funktionalitet som nyare kärnor förväntar sig måste speciella åtgärder genomföras vid uppgradering för att inte sätta systemet i ett ostartbart skick.

Booting the 2.6.26 kernel from lenny with the udev from squeeze may result in a failure to correctly assign names to network devices, and will also fail to apply certain additional permissions to block devices (such as access by the disk group). The software itself will appear to be working, but some rules (for example, network-based rules) will not be loaded properly. It is therefore strongly recommended that you upgrade the kernel on its own at this point, to ensure a compatible kernel is available before upgrading udev.

För att fortsätta med den här kärnuppgraderingen ska du köra:

# apt-get install linux-image-2.6-variant

Se Avsnitt 4.6.1, ”Installera metapaketet för kärnan” för hjälp med att fastställa vilken variant av kärnpaketen som du ska installera.

Användare av uppstartshanteraren grub ska tillse att update-grub körs som en del av uppgradering av kärnan eller köra det manuellt.

Direkt efter att kärnan uppgraderats ska du också installera den nya udev för att minimera risken för andra fel orsakade av den äldre versionen av udev används med en ny kärna [8]. Du kan göra detta genom att köra:

# apt-get install udev

När du har uppgraderat både kärna och udev ska systemet startas om.

4.4.6. Uppgradering av systemet

När du gkort föregående steg är du nu redo att fortsätta med huvuddelen av uppgraderingen. Kör:

# apt-get dist-upgrade
[Notera]Notera

Uppgraderingsprocessen för andra utgåvor rekomenderade att använda aptitude för uppgraderingen. Detta verktyg är inte rekomenderat för uppgradering från lenny till squeeze.

Det här kommer att genomföra en fullständig uppgradering av systemet, alltså installera de senaste tillgängliga versionerna av samtliga paket och lösa alla tänkbara beroendeändringar mellan paketen i olika utgåvor. Om det är nödvändigt kommer det även att installera några nya paket (vanligtvis nya versioner av bibliotek eller paket som fått nya namn) samt ta bort eventuella föråldrade paket som står i konflikt med varandra.

Vid uppgradering från en uppsättning cd-skivor (eller dvd-skivor), kommer du att bli uppmanad att mata in specifika cd-skivor vid olika tillfällen under uppgraderingen. Du kanske måste mata in samma cd-skiva flera gånger; detta beror på att sammankopplade paket har blivit utspridda över cd-skivorna.

New versions of currently installed packages that cannot be upgraded without changing the install status of another package will be left at their current version (displayed as ”held back”). This can be resolved by either using aptitude to choose these packages for installation or by trying apt-get -f install package.

4.5. Möjliga problem under uppgraderingen

The following sections describe known issues that might appear during an upgrade to squeeze.

4.5.1. cryptoloop support not included in the squeeze Linux kernel

Support for cryptoloop has been dropped from the Linux kernel packages included in Debian 6.0. Existing installations using cryptoloop need to be transitioned to dm-crypt before the upgrade.

4.5.2. Förväntade raderingar

The upgrade process to squeeze might ask for removal of packages in the system. The precise list of packages will vary depending on the set of packages that you have installed. These release notes give general advice on these removals, but if in doubt, it is recommended that you examine the package removals proposed by each method before proceeding.

Some common packages that are expected to be removed include: autofs (replaced by autofs5), dhcp3 (replaced by isc-dhcp), madwifi-source, python-setuptools and python2.4 (replaced by python2.6). For more information about packages obsoleted in squeeze, see Avsnitt 4.10, ”Föråldrade paket”.

4.5.3. Fel under exekvering av aptitude eller apt-get

Om en åtgärd med aptitude, apt-get eller dpkg misslyckas med felet

F: Dynamisk MMap fick slut på utrymme
E: Dynamic MMap ran out of room

räcker inte standardutrymmet för cachen till. Du kan lösa det här genom att antingen ta bort eller kommentera rader som du inte behöver i /etc/apt/sources.list eller genom att öka storleken på cachen. Storleken på cachen kan ökas genom att ställa in APT::Cache-Limit i /etc/apt/apt.conf. Följande kommando kommer att ställa in den till ett värde som ska vara tillräckligt för uppgraderingen:

# echo 'APT::Cache-Limit "12500000";' >> /etc/apt/apt.conf

Det här förutsätter att du inte redan har ställt in variabeln i den filen.

4.5.4. Konflikter vid förberoende-loop

Sometimes it's necessary to enable the APT::Force-LoopBreak option in APT to be able to temporarily remove an essential package due to a Conflicts/Pre-Depends loop. apt-get will alert you of this and abort the upgrade. You can work around this by specifying the option -o APT::Force-LoopBreak=1 on the apt-get command line.

It is possible that a system's dependency structure can be so corrupt as to require manual intervention. Usually this means using apt-get or

# dpkg --remove package_name

för att plocka bort några av de störande paketen, eller

# apt-get -f install
# dpkg --configure --pending

I extrema fall kan du behöva tvinga fram en ominstallation med ett kommando som detta

# dpkg --install /sökväg/till/paketnamn.deb

4.5.5. Filkonflikter

Filkonflikter bör inte inträffa om du uppgraderar från ett ”rent” lenny-system, men kan inträffa om du har inofficiella bakåtporteringar installerade. En filkonflikt resulterar i ett fel som:

Packar upp <paket-foo> (från <paket-fil-foo>) ...
dpkg: fel vid hantering av <paket-foo> (--install):
 försöker skriva över "<något-fil-namn>",
 som också finns i paketet <paket-bar>
dpkg-deb: underprocessen paste dödad av signal (Brutet rör)
 Fel uppstod vid hantering:
 <paket-foo>

Du kan försöka lösa en filkonflikt genom att tvinga igenom borttagning av paketet som nämns på sista raden i felmeddelandet:

# dpkg -r --force-depends paketnamn

After fixing things up, you should be able to resume the upgrade by repeating the previously described apt-get commands.

4.5.6. Inställningsförändringar

During the upgrade, you will be asked questions regarding the configuration or re-configuration of several packages. When you are asked if any file in the /etc/init.d directory, or the /etc/manpath.config file should be replaced by the package maintainer's version, it's usually necessary to answer `yes' to ensure system consistency. You can always revert to the old versions, since they will be saved with a .dpkg-old extension.

Om du inte är säker på vad som behöver göras, skriv ner namnet på paketet eller filen och red ut saker och ting senare. Du kan söka i typescript-filen för att granska informationen som visades på skärmen under uppgraderingen.

4.5.7. Change of session to console

If you are running the upgrade using the system's local console you might find that at some points during the upgrade the console is shifted over to a different view and you lose visibility of the upgrade process. For example, this will happen in desktop systems when gdm is restarted.

To recover the console where the upgrade was running you will have to use Ctrl+Alt+F1 to switch back to the virtual terminal 1 if in the graphical startup screen or use Alt+F1 if in the local text-mode console. Replace F1 with the function key with the same number of the virtual terminal the upgrade was running in. You can also use Alt+Left Arrow or Alt+Right Arrow to switch between the different text-mode terminals.

4.5.8. Special care for specific packages

In most cases, packages should upgrade smoothly between lenny and squeeze. There are a small number of cases where some intervention may be required, either before or during the upgrade; these are detailed below on a per-package basis.

4.5.8.1. Evolution

Evolution (the GNOME Desktop mail client) has been updated from version 2.22 to 2.30. This changes the storage format used by the package for local data and there is a possibility of data loss if the upgrade is performed whilst evolution is running. Exiting the application itself may not be sufficient, as various related components will continue to run in the background. To avoid any potential issues, it is recommended that you completely exit your desktop environment before beginning the upgrade to squeeze.

As part of the upgrade process, evolution will check whether any related processes are running and will recommend that they be closed. A secondary check for processes will then be performed; if necessary, a choice will be offered between allowing the remaining processes to be killed or aborting the upgrade in order to resolve the situation by hand.

4.6. Uppgradering av kärna och relaterade paket

Det här avsnittet förklarar hur man uppgraderar sin kärna och identifierar tänkbara problem relaterade till den här uppgraderingen. Du kan antingen installera ett av paketen linux-image-* som tillhandahålls av Debian, eller bygga en anpassad kärna från källkod.

Observera att en hel del information i det här avsnittet är baserad på antagelsen att du kommer att använda en av de modulära Debian-kärnorna tillsammans med i initramfs-tools och udev. Om du har valt att använda en anpassad kärna som inte kräver en initrd eller om du använder en annan initrd-generator kan delar av den här informationen vara irrelevant för dig.

4.6.1. Installera metapaketet för kärnan

När du kör dist-upgrade från lenny till squeeze, rekommenderas det starkt att du installerar ett nytt linux-image-2.6-*-metapaket. Det här paketet kan installeras automatiskt av dist-upgrade-processen. Du kan verifiera det genom att köra:

# dpkg -l "linux-image*" | grep ^ii

Om du inte ser något utdata, behöver du installera ett nytt linux-image-paket för hand. Kör följande kommando för att se en lista över tillgängliga linux-image-2.6-metapaket:

# apt-cache search linux-image-2.6- | grep -v transition

If you are unsure about which package to select, run uname -r and look for a package with a similar name. For example, if you see '2.6.26-2-686', it is recommended that you install linux-image-2.6-686. You may also use apt-cache to see a long description of each package in order to help choose the best one available. For example:

# apt-cache show linux-image-2.6-686

You should then use apt-get install to install it. Once this new kernel is installed you should reboot at the next available opportunity to get the benefits provided by the new kernel version.

For the more adventurous there is an easy way to compile your own custom kernel on Debian GNU/Linux. Install the kernel-package tool and read the documentation in /usr/share/doc/kernel-package. Alternatively, you can also use the kernel sources, provided in the linux-source-2.6 package. You can make use of the deb-pkg target available in the sources' makefile for building a binary package. There are some differences in these two approaches, please consult the respective package's documentation.

Om möjligt är det till din fördel att uppgradera kärnpaketet separat från själva dist-upgrade för att minska chanserna för ett temporärt icke-startbart system. Observera att det här bör endast göras efter den minimala uppgraderingsprocessen, beskriven i Avsnitt 4.4.4, ”Minimal systemuppgradering”.

4.6.2. Ny ordning för enhetsnumrering

In lenny and later, a new kernel mechanism for hardware discovery may change the order in which devices are discovered on your system on each boot, affecting the device names assigned to them. For example, if you have two network adapters that are associated with two different drivers, the devices eth0 and eth1 refer to may be swapped.

For network devices, this reordering is normally avoided by the definitions at /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules for udev. Since these rules were already in place in lenny, no additional action should be required when upgrading to squeeze to get the benefit of stable network device names. Please note, however, that this udev mechanism means that a given network device name is tied to a particular piece of hardware; if you, for instance, exchange ethernet adapters in a deployed squeeze system, the new adapter will get a new interface name instead of using the existing one. To reuse an existing device name for new hardware, you will need to delete the associated entry from /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules.

For storage devices, you may be able to avoid this reordering by using initramfs-tools and configuring it to load storage device driver modules in the same order they are currently loaded. However, in light of other changes to the storage subsystem of the Linux kernel as described at Avsnitt 5.1.1, ”Migrering av diskdrivrutiner från IDE- till PATA-systemet”, this is usually not worth the effort and it is recommended instead to use device names that are guaranteed to be stable over time, such as the UUID aliases [9] in the /dev/disk/by-uuid/ directory or LVM device names in /dev/mapper/.

4.6.3. Tidsproblem vid uppstart

Om en initrd som skapats med initramfs-tools används för att starta upp systemet, kan i vissa fall skapandet av enhetsfiler av udev ske för sent för uppstartsskripten att agera på.

De vanligaste symptomerna är att uppstarten misslyckas på grund av att rotfilsystemet inte kan monteras och du hamnar i ett felsökningsskal, men när du kontrollerar senare så finns alla nödvändiga enheter i /dev. Det har observerats i fall där rotfilsystemet finns på en USB-disk eller på RAID, speciellt om LILO används.

Ett sätt att komma runt det här problemet på är att använda uppstartsparametern rootdelay=9. Värdet för tidsgränsen (i sekunder) kan behöva justeras.

4.7. Systemets uppstart stannar vid Väntar på rotfilsystem

Procedur för att återhämta sig från att /dev/hda blev /dev/sda

Några användare har rapporterat att en uppgradering kan innebära att kärnan inte hittar systemets rotpartition efter att systemet startats om.

I sådana fall kommer systemet att stanna med följande meddelande:

Väntar på rotfilsystem... (engelska: Waiting for root file system ...)

och efter några sekunder visas ett enkelt inmatningsställe för busybox.

This problem can occur when the upgrade of the kernel introduces the use of the new generation of IDE drivers. The IDE disk naming convention for the old drivers was hda, hdb, hdc, hdd. The new drivers will name the same disks respectively sda, sdb, sdc, sdd.

The problem appears when the upgrade does not generate a new /boot/grub/menu.lst file to take the new naming convention into account. During the boot, Grub will pass a system root partition to the kernel that the kernel doesn't find. It can also appear when mounting filesystems if the /etc/fstab has not been updated accordingly. Although the upgrade process to squeeze should cover both situations automatically.

Har du drabbats av detta problem efter uppgraderingen, läs i Avsnitt 4.7.2, ”För att återhämta sig från problemet efter uppgraderingen”. För att undvika detta problem före uppgradering läs vidare nedan.

4.7.1. Att undvika problemet före uppgradering

One can avoid this problem entirely by using an identifier for the root filesystem that does not change from one boot to the next. There are two possible methods for doing this - labeling the filesystem, or using the filesystem's universally unique identifier (UUID). These methods are supported in Debian since the etch release.

Metoderna har fördelar och nackdelar. Etikett-metoden är mer läsbar men det kan finnas problem med den om ett annat filsystem på din maskin har samma ettikett. UUID-metoden är fulare men att det skulle skapas två filsystem med samma UUID är mycket osannolikt.

I exemplet nedan antas att rotfilsystemet finns på /dev/hda6. Vi antar dessutom att systemet har en fungernade udev-installation och ett ext2- eller ext3-filsystem.

För att använda ettikettmetoden:

  1. Sätt ettikett på filsystemet (namnet måste vara < 16 tecken) genom att köra följande kommando: e2label /dev/hda6 rootfilesys

  2. Redigera /boot/grub/menu.lst och ändra följande rad:

    # kopt=root=/dev/hda6 ro

    till

    # kopt=root=LABEL=rootfilesys ro

    [Notera]Notera

    Ta inte bort # i början på raden, den måste vara där.

  3. Uppdatera kernel-raderna i menu.lst genom att köra kommandot update-grub.

  4. Redigera /etc/fstab och ändra raden som monterar /-partition, ex:

    /dev/hda6     /     ext3  defaults,errors=remount-ro 0 1

    till

    LABEL=rootfilesys     /     ext3  defaults,errors=remount-ro 0 1

    Förändringen som spelar roll finns i första kolumnen, du behöver inte ändra de övriga kolumnerna på denna rad.

För att använda UUID-metoden:

  1. Ta reda på den universella unika identiten på ditt filsystem genom: ls -l /dev/disk/by-uuid | grep hda6. Du kan också använda blkid /dev/hda6.

    Om du visar innehållet i /dev/disk/by-uuid bör du hitta en rad som liknar den här:

    lrwxrwxrwx 1 root root 24 2009-01-30 08:16 d0dfcc8a-417a-41e3-ad2e-9736317f2d8a -> ../../hda6

    Om du använder blkid bör du få utdata som liknar följande:

    /dev/hda6: UUID="d0dfcc8a-417a-41e3-ad2e-9736317f2d8a" TYPE="ext3"

    UUID är namnet på den symboliska länk som pekar på /dev/hda6 exempelvis: d0dfcc8a-417a-41e3-ad2e-9736317f2d8a.

    [Notera]Notera

    Ditt filsystem kommer ha en annan UUID som sträng.

  2. Redigera /boot/grub/menu.lst och ändra följande rad:

    # kopt=root=/dev/hda6 ro

    att använda UUID istället:

    # kopt=root=UUID=d0dfcc8a-417a-41e3-ad2e-9736317f2d8 ro

    [Notera]Notera

    Ta inte bort # i början på raden, den måste vara där.

  3. Uppdatera kernel-raderna i menu.lst genom att köra kommandot update-grub.

  4. Redigera /etc/fstab och ändra raden som monterar /-partition, ex:

    /dev/hda6     /     ext3  defaults,errors=remount-ro 0 1

    till

    UUID=d0dfcc8a-417a-41e3-ad2e-9736317f2d8  /  ext3  defaults,errors=remount-ro 0 1

    Förändringen som spelar roll finns i första kolumnen, du behöver inte ändra de övriga kolumnerna på denna rad.

4.7.2. För att återhämta sig från problemet efter uppgraderingen

4.7.2.1. Lösning 1

Detta fungerar om Grub visar sin grafiska meny där du kan välja vilket alternativ som ska startas. Om denna meny inte visas försök trycka Esc-tangenten innan kärnan startar för att visa menyn. Om du inte kan visa menyn försök med Avsnitt 4.7.2.2, ”Lösning 2” eller Avsnitt 4.7.2.3, ”Lösning 3”.

  1. I Grub-menyn, markera alternativet du vill använda för att starta systemet. tryck e-tangenten för att redigera alternativet. Du kommer nu se något liknande detta:

    root (hd0,0)
    kernel /vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/hda6 ro
    initrd /initrd.img-2.6.32-5-686

  2. Markera raden

    kernel /vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/hda6 ro

    tryck e-tangenten och ersätt hdX med sdX (där X är bokstäverna a, b, c eller d beroende på ditt system). I vårt exempel blir raden:

    kernel /vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/sda6 ro

    Tryck sedan vagnretur för att spara ändringen. Om andra rader visar hdX uppdatera dessa också. Ändra inte delen som ser ut ungefär så här root (hd0,0). När alla ändringar är klara tryck b-tangenten så bör systemet starta som vanligt.

  3. När ditt system har starta upp behöver detta problemet lösas permanent. Hoppa till Avsnitt 4.7.1, ”Att undvika problemet före uppgradering” och använd en av metoderna.

4.7.2.2. Lösning 2

Starta systemet på ett Debian GNU/Linux-installationsmedia (cd/dvd), ange rescue vid inmatningsstället för att starta återhämtningsläget. Välj språk, plats, tangentbordsupplägg och låt systemet försöka ställa in nätverket (det spelar ingen roll om det lyckas eller ej). Strax ska du ange vilken partition som ska användas som rotfilsystem. Alternativen bör se ut ungefär så här:

/dev/sda1
/dev/sda2
/dev/sda5
/dev/sda6

Om du vet vilken partition som är ditt rotfilsystem väljer du detta. Om du inte vet välj den första, systemet kommer tala om att det är ett ickefungerande rotfilsystem om partitionen inte kan användas, fortsätt att prova med nästa och så vidare. Att prova sig fram så här ska inte vara någon fara, har du bara ett rotfilsystem installerat bör det vara ganska enkelt att hitta det. Har du flera system installerade på dina diskar är det bättre att veta exakt vilken partition som är rätt.

När du väl har valt rätt partition får du välja mellan ett antal alternativ. Välj alternativet att starta ett skal på den valda partitionen, kan detta inte utföras prova med en annan partition.

Nu bör du ha skaltillgång som rotanvändaren på ditt rotfilsystem monterat på /target. Du behöver ha tillgång till innehållet i katalogerna /boot, /sbin och /usr på din hårddisk, dessa bör finnas i sökvägarna /target/boot, /target/sbin och /target/usr. Om dessa kataloger måste monteras från andra partitioner så ska du göra det först. (Konsultera /etc/fstab om du inte vet vilka partitioner som ska monteras).

Hoppa till Avsnitt 4.7.1, ”Att undvika problemet före uppgradering” och genomför en av metoderna för att permanent laga felet. Ange sedan exit för att lämna återhämtningsskalet och välj omstart (reboot på engelska) för att starta om systemet som vanligt (glöm inte att avlägsna det startbara mediet).

4.7.2.3. Lösning 3

  1. Starta systemet från en cd-skiva med ett körbart system, exempelvis Debian Live, Knoppix eller Ubuntu Live.

  2. Montera partitionen där katalogen /boot finns. Om du inte vet vilken det är kan du använda kommandot dmesg för att se om din disk kallas hda, hdb, hdc, hdd eller sda, sdb, sdc, sdd. När du har kommit fram till vilken disk du ska använda, exempelvis sdb, kör följande kommando för att visa partitionstabellen och hitta rätt partition: fdisk -l /dev/sdb

  3. Så länge du har monterat rätt partition i /mnt och att den partitionen innehåller katalogen /boot med rätt innehåll så ska du redigera filen /mnt/boot/grub/menu.lst.

    Hitta avsnittet som liknar följande:

    ## ## End Default Options ##
    
    title           Debian GNU/Linux, kernel 2.6.32-5-686
    root            (hd0,0)
    kernel          /vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/hda6 ro
    initrd          /initrd.img-2.6.32-5-686
    
    title           Debian GNU/Linux, kernel 2.6.32-5-686 (single-user mode)
    root            (hd0,0)
    kernel          /vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/hda6 ro single
    initrd          /initrd.img-2.6.32-5-686
    
    ### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

    och ersätt alla hda, hdb, hdc och hdd med sda, sdb, sdc respektive sdd. Ersätt inte rader som liknar:

    root            (hd0,0)

  4. Starta om systemet, ta ut den körbara cd-skivan så startar ditt system som det ska.

  5. När systemet har startat genomför du en av metodena som beskrivs i Avsnitt 4.7.1, ”Att undvika problemet före uppgradering” för att laga felet permanent.

4.8. Förberedelse inför nästa utgåva

Efter uppgraderingen finns det flera saker som du kan göra för att förbereda inför nästa utgåva.

  • Ta bort föråldrade och oanvända paket som beskrivs i Avsnitt 4.10, ”Föråldrade paket”. Du bör granska vilka konfigurationsfiler som de använder och överväga att avinstallera paketen fullständigt för att ta bort deras konfigurationsfiler

4.8.1. Uppgradera till GRUB 2

Vid uppgraderingen kommer du vanligen få möjligheten att "kedjeladda" GRUB 2. Det möjliggör den äldre GRUB-versionen kan behållas som primär uppstartshanterare och låta den läsa in GRUB 2 för att därefter starta ditt Debian GNU/Linux-system. Detta innebär att du kan verifiera att GRUB 2 fungerar på ditt system innan du bestämmer dig för att använda det permanent.

När du väl har säkerställt att GRUB 2 fungerar bör du byta till att använda det uteslutande. Kedjeladdningen är bara tänkt att användas temporärt. Du kan slutföra uppgraderingen genom att köra upgrade-from-grub-legacy.

GRUB-manualen har mer information om ändringarna mellan den äldre GRUB-versionen och GRUB 2, vissa ändringar påverkar särskilt komplexa instälningar. Om du inte har modifierat inställningarna för uppstartshanteraren ska du inte behöva redigera något ytterligare.

4.9. Utfasade komponenter

I och med nästa utgåva av Debian GNU/Linux 7.0 (kodnamn wheezy) kommer ett större antal funktioner att föråldras. Användare kommer att behöva byta till alternativ för att förhindra problem vid uppgradering till 7.0.

Det inkluderar följande funktioner:

  • OpenVZ and Linux-Vserver: Debian GNU/Linux 6.0 will be the last release to include Linux kernel virtualization featuresets outside of mainline. This means that the OpenVZ and Linux-Vserver featuresets should be considered deprecated, and users should migrate to linux-2.6 upstream merged virtualization solutions like KVM, Linux Containers or Xen.

  • The gdm package (GNOME Display Manager version 2.20) will be obsoleted by gdm3, a rewritten version. See Avsnitt 5.5, ”Stöd och ändringar i Gnome-skrivbordet” for more information.

4.10. Föråldrade paket

Introducing several thousand new packages, squeeze also retires and omits more than four thousand old packages that were in lenny. It provides no upgrade path for these obsolete packages. While nothing prevents you from continuing to use an obsolete package where desired, the Debian project will usually discontinue security support for it a year after squeeze's release[10] och kommer normalt sett inte att tillhandahålla annat stöd under den tiden. Att ersätta dem med tillgängliga alternativ, om det finns några, rekommenderas.

Det finns många anledningar till varför paket kan ha tagits bort från distributionen: de underhålls inte längre av upphovsmännen; det finns inte längre någon Debian-utvecklare som är intresserad i att underhålla paketen; funktionaliteten de tillhandahåller har ersatts av en annan programvara (eller en ny version); eller så anses de inte längre vara lämpliga för squeeze på grund av fel i dem. I det senare fallet kan paket fortfarande finnas i ”unstable”-distributionen.

Att identifiera vilka paket på ett uppdaterat system som är ”föråldrade” är enkelt eftersom pakethanteringsvertygen markerar dem så. Om du använder aptitude, kommer du att se en lista över dessa paket under ”Föråldrade och lokalt skapade paket”. dselect tillhandahåller en liknande sektion men listan som visas kan skilja sig.

Also, if you have used aptitude or apt-get to manually install packages in lenny it will have kept track of those packages you manually installed and will be able to mark as obsolete those packages pulled in by dependencies alone which are no longer needed if a package has been removed. aptitude and apt, unlike deborphan, will not mark for removal packages that you manually installed, as opposed to those that were automatically installed through dependencies. To remove automatically installed packages that are no longer used, run:

# apt-get autoremove

Det finns ytterligare verktyg som du kan använda för att hitta föråldrade paket, såsom deborphan, debfoster eller cruft. deborphan rekommenderas starkt, även om det endast kommer (i standardläget) rapportera om föråldrade bibliotek: paket i sektionerna ”libs” eller ”oldlibs” som inte används av några andra paket. Ta inte helt blint bort de paket som dessa verktyg presenterar, speciellt om du använder aggressiva ickestandardalternativ som är benägna att producera felaktigheter. Det rekommenderas starkt att du manuellt granskar paketen som föreslås för borttagning (alltså deras innehåll, storlek och beskrivning) innan du tar bort dem.

Debian Bug Tracking System tillhandahåller ofta ytterligare information om varför paketet blev borttaget. Du bör granska både de arkiverade felrapporterna för själva paketet och de arkiverade felrapporterna för pseudopaketet på ftp.debian.org.

Lista med föråldrade paket inkluderar:

  • Kontorssviten plone. Detta har gjorts efter en förfrågan av utvecklarna av Unified Installer for Linux, vilken de anser vara deras enda platform med stöd. Rekomenderat verktyg för att installera Plone på ett Debian GNU/Linux-system är att använda Unified Installer som finns att hämta på http://plone.org/.

  • nessus, säkerhetssökningsservern och dess bibliotek och andra mjukvaror. Den har varit under utfasning till förmån för OpenVAS som inkluderar paketen openvas-server och openvas-client. Eftersom det inte finns någon väg att uppgradera måste du installera OpenVAS och manuellt flytta dina inställningar för Nessustjänsten (användare, certifikat mm) till OpenVAS.

  • postgresql-8.3 , ersätts av postgresql-8.4

  • mysql-server-5.0, ersätts av mysql-server-5.1

  • python2.4, successor is python2.6.

  • Java 5 software including the packages sun-java5-jre and sun-java5-bin, successor is Java 6: sun-java6-jre and associated packages.

  • apt-proxy is no longer provided, alternatives to this tool include apt-cacher-ng, apt-cacher and approx. Although no automatic upgrade path exists, user of apt-proxy can switch to these alternatives by manually installing any of these packages.

  • Some of Xorg's video drivers are no longer available in squeeze and are obsolete. This includes xserver-xorg-video-cyrix, xserver-xorg-video-i810, xserver-xorg-video-imstt, xserver-xorg-video-nsc, xserver-xorg-video-sunbw2, and xserver-xorg-video-vga. They might be removed through the upgrade. Users should install xserver-xorg-video-all instead.

  • The utility used in lenny to display a splash image at boot time, usplash, is no longer available. It has been replaced by plymouth.

4.10.1. Dummy-paket

Vissa paket från lenny har delats upp i flera paket i squeeze, ofta för att förbättra systemunderhållet. För att göra uppgraderingssättet enklare i sådana fall, tillhandahåller squeeze ofta så kallade ”dummy”-paket: tomma paket som har samma namn som det gamla paketet i lenny med beroenden som gör att de nya paketen blir installerade. Dessa ”dummy”-paket anses som föråldrade paket efter uppgraderingen och kan med säkerhet tas bort.

Most (but not all) dummy packages' descriptions indicate their purpose. Package descriptions for dummy packages are not uniform, however, so you might also find deborphan with the --guess-* options (e.g. --guess-dummy) useful to detect them in your system. Note that some dummy packages are not intended to be removed after an upgrade but are, instead, used to keep track of the current available version of a program over time.



[4] Om debconf-prioriteringen är satt till en väldigt hög nivå kan du kanske undvika instälningsfrågor men tjänster som är beroende av standardsvar som inte fungerar för ditt system kommer inte att kunna starta.

[5] For example: DNS or DHCP services, specially when there is no redundancy or failover. In the DHCP case end-users might be disconnected from the network if the lease time is lower than the time it takes for the upgrade process to complete.

[6] Den här funktionen kan inaktiveras genom att lägga till parametern panic=0 till dina uppstartparametrar.

[7] Debians pakethanteringssystem tillåter vanligtvis inte att ett paket tar bort eller ersätta en fil som ägs av ett annat paket såvida det inte har definierats att ersätta det paketet.

[8] Kombinationen gammal kärna och ny udev har kända fel. Om du drabbas av fel efter omstarten med den nya kärnan kommer du att behövaa nedgradera udev-paketet för att kunna använda den gamla.

[9] Some devices, such as those used by crypt, RAID or LVM have stable non-UUID identifiers. In these cases you should use the name of the devices, which are already unambiguous and stable.

[10] Eller så länge som ingen annan utgivning sker i den tidsperioden. Normalt sett stöds endast två stabila utgåvor åt gången.