Kapitel 3. Installationssystem

Innehållsförteckning

3.1. Vad är nytt i installationssystemet?
3.1.1. Stora ändringar
3.1.2. Automatisk installation

Debian Installer är det officiella installationssystemet för Debian. Det tillhandahåller en mängd installationsmetoder, vilka som fungerar på ditt system beror på dess arkitektur.

Avbilder av installeraren för squeeze kan hittas tillsammans med installationsguiden på Debians webbplats.

Installationsguiden finns också inkluderad på den första cd-/dvd-skivan av de officiella cd-/dvd-skivorna:

/doc/install/manual/language/index.html

Du kanske även vill läsa igenom erratan för debian-installer där en lista över kända problem finns.

3.1. Vad är nytt i installationssystemet?

Det har skett en hel del utvckling av Debians Installerare sedan dess första officiella utgivning med Debian GNU/Linux 3.1 (sarge) som resulterat i både förbättrat hårdvarustöd och ett antal nya spännande funktioner.

I dessa Kommentarer till utgåvan kommer vi endast att lista de större ändringarna i installeraren. Om du är intresserad av en översikt över detaljerade ändringar sedan lenny se utgåveinformationen för beta- och RC-utgåvorna i nyhetsarkivet för Debians Installerare.

3.1.1. Stora ändringar

Plattformar vars stöd tagits bort

Stöd för arkitekturerna Alpha ("alpha"), ARM ("arm") och HP PA-RISC ("hppa") har tagits bort från installeraren. Arkitekturen "arm" har ersatts av ARM EABI ("armel").

Stöd för kFreeBSD

Installeraren kan användas för att installera kFreeBSD- istället för Linuxkärnan och prova teknikförhandsvisningen. För att använda denna funktion måste rätt installationsavbildning (eller CD-/DVD-uppsättning) användas.

Uppstartshanteraren GRUB2 standard

Uppstartshanteraren som installeras som standard är grub-pc (GRUB 2).

Hjälp under installationsprocessen

Dialogrutorna som visas under installationsprocessen tillhandahåller nu hjälpinformation. Används inte ännu i alla dialogrutor men funktionen kommer att användas mer i kommande utgåvor. Detta kommer att förbättra användarupplevelsen under installationsprocessen, speciellt för nya användare.

Installation av rekomenderade paket

Installationssystemet kommer att installera alla rekomenderade paket som standard bortsett från några specifika situationer under processens gång där dessa inställningar ger oönskat resultat.

Automatisk installation av hårdvaruspecifika paket

Systemet kommer automatiskt att välja hårdvaruspecifika paket för installation när detta är lämpligt. Detta uppnås genom att använda discover-pkginstall från paketet discover.

Stöd för installation av tidigare utgåvor

Installationssystemet kan också användas för att installera tidigare utgåvor, exempelvis lenny.

Förbättrat val av spegel

Installationssystemet tillhandahåller bättre stöd för att installera både squeeze så väl som lenny och tidigare utgåvor (genom att använda archive.debian.org)- Utöver detta kommer dessutom systmet att kontrollera att den valda spegeln är fungerande och innehåller den senaste utgåvan.

Förändringar i partitionsfunktionerna

Denna utgåva av installationssystemet innehåller stöd för filsystemet ext4 och det förenklar också skapandet av RAID, LVM och kryptoskyddade partitioner. Support för filsystemet reiserfs ingår numera inte som standard, det kan dock läsas in som ett valbart alternativ.

Stöd för att läsa in inbäddad mjukvara under installationen

Det är nu möjligt att läsa in paketfiler med inbäddad mjukvara från installationsmediet utöver flyttbart media, detta tillåter skapandet av PXE-avbildningar och CD-/DVD-avbildningar med paket för inbäddad mjukvara.

Från och med Debian 6.0 har icke-fri inbäddad mjukvara flyttats från huvudarkivet. För att installera Debian på hårdvara som behöver icke-fri inbäddad mjukvara kan du antingen själv tillhandahålla detta under installationen eller använda en förberedd CD/DVD med mjukvaran inkluderad. Läs mer på Få tag på Debian på Debians webbplats för mer information.

Nya språk

Tack vare den stora insatsen från översättare kan Debian GNU/Linux nu installeras på 67 språk. Detta är tre språk fler än i lenny. De flesta språken är tillgängliga i både det texbaserade installations gränssnittet och det grafiska gränssnittet, några är bara tillgängliga i det grafiska gränssnittet.

Språk som tillkommit i den här utgåvan är:

  • Asturiska, Estniska, Kazakiska och Persiska har lagts till i den grafiska och den textbaserade installeraren.

  • Kannada och Telugu har lagts till i den grafiska installeraren.

  • Thai, tidigare tillgängligt endast i den grafiska installeraren, har nu lagts till även i det textbaserade installationsgränssnittet.

På grund av avsaknad av uppdateringar har två språk tagits bort i denna utgåva; Wolof och Kymriska.

Förbättrat lokaliseringsval

Val av lokaliseringsrelaterade värden (språk, plats och lokalinställning) är numera mindre knutet och mer flexibelt. Användare kommer att kunna ändra systemet efter deras lokaliseringsbehov enklare samtidigt som det är enkelt att använda för användare som vill ange de lokalinställningar som är vanligast för landet de bor i.

Dessutom är numera konsekvensen av val för lokaliseringsinställningar (exempelvis tidszon, tangentbordsupplägg och spegelval) mer uppenbara för användaren.

Live system installation

The installer now supports live systems in two ways. First, an installer included on live system media can use the contents of the live system in place of the regular installation of the base system. Second, the installer may now be launched while running the live system, allowing the user to do other things with the live system during the install. Both features are built into the Debian Live images offered at http://cdimage.debian.org/.

3.1.2. Automatisk installation

Några ändringar som nämns ovan innebär också förändringar i stödet för automatisk installation med förinställda filer. Detta innebär att om du har förinställda filer som fungerat för installeraren för lenny så kan du inte förvänta dig att dessa fungerar med den nya installeraren utan att redigeras.

Installationsguiden har en separat bilaga med omfattande dokumentation om hur förinställningar ska användas.