Innehållsförteckning
Beyond these release notes and the installation guide, further documentation on Debian GNU/Linux is available from the Debian Documentation Project (DDP), whose goal is to create high-quality documentation for Debian users and developers. Documentation, including the Debian Reference, Debian New Maintainers Guide, and Debian FAQ are available, and many more. For full details of the existing resources see the Debian Documentation website and the Debian Wiki website
Dokumentation för individuella paket installeras i
/usr/share/doc/
. Den
kan inkludera information om upphövsrätt, Debian-specifika detaljer och
dokumentation från upphovsmännen.
paket
Det finns många källor för hjälp, råd och stöd för Debian-användare, men dessa bör endast användas om dokumentationen inte har hjälpt till att lösa problemet. Det här kapitlet tillhandahåller en kort introduktion till dessa, vilka kan vara till hjälp för nya Debian-användare.
De sändlistor som är mest intressanta för Debian-användarna är listan
debian-user (engelsk) och andra
debian-user-språk
-listor (för andra språk,
swedish
för svenska). För information om dessa listor och
detaljer om hur man prenumererar, se http://lists.debian.org/. Leta i arkiven efter svar på dina
frågor innan du postar en ny fråga och därmed inte bryter listetiketten.
Debian har en IRC-kanal vars ändamål är att ge stöd och hjälp till Debian-användare. Kanalen finns på IRC-nätverket OFTC. För att komma åt kanalen, peka din favorit-IRC-klient till irc.debian.org och gå in i kanalen #debian.
Följ kanalens riktlinjer, respektera andra användare. Riktlinjerna finns tillgängliga på Debians wiki.
För mer information om OFTC, besök dess webbplats.
Vi strävar mot att göra Debian GNU/Linux till ett högkvalitativt operativsystem, det betyder dock inte att paketen som vi tillhandahåller är helt felfria. I enlighet med Debians filosofi om ”öppen utveckling” och som en tjänst till våra användare, tillhandahåller vi all information om rapporterade fel på vårt eget felhanteringssystem (BTS). BTS är bläddringsbar på http://bugs.debian.org/.
Om du hittar ett fel i distributionen eller i paketerad programvara som är en del av den, vänligen rapportera felet så att det kan rättas till i framtida utgåvor. Felrapportering kräver att du har en giltig e-postadress. Vi frågar efter den så att vi kan spåra fel och utvecklarna kan kunna komma i kontakt med de som rapporterat felet om de skulle behöva ytterligare information.
Du kan skicka in en felrapport med programmet reportbug
eller manuellt via e-post. Du kan läsa mer om felhanteringssystemet och hur
man använder det genom att läsa referenskorten (tillgängliga i
/usr/share/doc/debian
om du har paketet doc-debian
installerat) eller i felhanteringssystemet.
Du behöver inte vara en expert för att bidra till Debian. Genom att hjälpa användare med problem på de olika sändlistorna för användarstöd bidrar du till gemenskapen. Identifiering (och lösning) av problem relaterade till utveckling av distributionen genom att delta i sändlistorna för utveckling är också mycket uppskattat. För att underhålla Debians högkvalitativa distribution kan du skicka in felrapporter och hjälpa utvecklarna att spåra upp och rätta till felen. Om du är bra på att sätta ihop ord kanske du vill bidra mer aktivt genom att hjälpa till att skriva dokumentation eller översätta befintlig dokumentation till ditt eget språk.
Om du kan avsätta mer tid, skulle du kunna ansvara för en del av den fria programvaran i Debian. Speciellt behjälpligt är det om personer adopterar eller ansvarar för saker som folk har frågat efter om att inkluderas i Debian. Databasen Work Needing and Prospective Packages har detaljer om den här informationen. Om du har intresse av mer specifika grupper kan du finna glädje i att bidra till några av Debians underprojekt vilka inkluderar porteringar till specifika arkitekturer, Debian Jr. och Debian Med.
I vilket fall som helst, om du arbetar i den fria programvarugemenskapen på något sätt, som en användare, programmerare, författare eller översättare hjälper du redan den fria programvaran. Att bidra är belönande och roligt, såväl som att det låter dig träffa nya människor som att det ger dig den där varma känslan inom dig.